Πως να διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου ως φοιτητής

Είναι συχνό φαινόμενο στο τέλος του μήνα να υπάρχει πίεση όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, το οποίο καλείται να διαχειριστεί ένας φοιτητής. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα χρήματα δε φτάνουν ούτε για τις βασικές ανάγκες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο καθένας να βρει έναν τρόπο ώστε να μην σπαταλάει τα χρήματά του άσκοπα και ταυτόχρονα να ζει όλα αυτά που θέλει.

Στην καθημερινότητα ενός φοιτητή είτε λόγω έλλειψης εμπειρίας είτε έλλειψης χρόνου αρκετές φορές τα γεύματα δεν φτιάχνονται στο σπίτι, αλλά παραγγέλνονται απ’ έξω. Εδώ θα ήταν συνετό να περιορίσει ο κάθε φοιτητής τα περιττά έξοδα του delivery και να ετοιμάζει πιο συχνά φαγητό στο σπίτι.

Ακόμη όντας φοιτητής κανείς, βιώνει την ελευθερία και την ανεξαρτησία μακριά από το σπίτι του και τους γονείς, αλλά θα πρέπει να προσέξει να μην υπερβάλει στις εξόδους για διασκέδαση. Μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να καλεί φίλους στο σπίτι να διασκεδάζουν μαζί ή να πηγαίνει σε φοιτητικά πάρτι όπου μπορεί να διασκεδάσει με λιγότερα χρήματα.

Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του φοιτητικού οικονομικού προϋπολογισμού είναι το supermarket. Καλό θα ήταν να γράφετε μια λίστα ώστε να ψωνίζετε ακριβώς αυτά που χρειάζεστε χωρίς να σπαταλάτε άσκοπα χρήματα.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς τα έξοδά του, ειδικά όταν για πρώτη φορά έχει την ελευθερία να παίρνει αποφάσεις μόνος του χωρίς να εξαρτάται από τους γονείς του. Ωστόσο με κάποιον τρόπο θα πρέπει να βάλει ένα όριο στα χρήματα που χαλάει ώστε να μην βγαίνει εκτός προϋπολογισμού.

Με συνετή διαχείριση και με το να πείσει κανείς τον εαυτό του να βάλει στόχους, θα καταφέρει να μην σπαταλά ανεξέλεγκτα τα χρήματά του, αλλά να μπορεί να τα ξοδεύει σε πράγματα που θέλει, ενώ παράλληλα αποκτά μια δεξιότητα που μελλοντικά θα του χρειαστεί στην ενήλικη ζωή του.

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.