Το επάγγελμα του Εκπαιδευτή Ενηλίκων

Ο ρόλος του εκπαιδευτή ενηλίκων είναι να παρέχει εκπαίδευση, ενημέρωση και ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ενήλικες που επιθυμούν να μάθουν νέα πράγματα, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Οι εκπαιδευτές ενηλίκων εργάζονται σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, σχολείων, κέντρων κατάρτισης και μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Οι ενήλικες που απευθύνονται σε έναν εκπαιδευτή μπορεί να έχουν διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης και να επιθυμούν να μάθουν για πρακτικούς, επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.

Ανεξαρτήτως πτυχίου ΑΕΙ – ΤΕΙ μπορούν όλοι να εργαστούν ως εκπαιδευτές ενηλίκων. Αφορά την πλειοψηφία των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και απόφοιτους Λυκείου. Φυσικά όλοι οι παραπάνω μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτές αρκεί να πάρουν την επάρκεια μέσω εξετάσεων.

Πληροφοριακά στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτών ενηλίκων αναμένεται να χρειαστούν έως και το 2025 -ενώ μέσα στην 5ετία μπορεί να ξεπεράσουν τους 8.000 οι εκπαιδευτές- που θα εργαστούν στα προγράμματα κατάρτισης που έρχονται με την στήριξη πόρων του ταμείου ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ.

Συνοψίζοντας, ο εκπαιδευτής ενηλίκων ανάλογα με τον τομέα εξειδίκευσής του, μπορεί να ασχολείται με επαγγελματική ανάπτυξη, γλωσσική εκμάθηση, τεχνικές δεξιότητες, κοινωνικές δεξιότητες και άλλα. Ο εκπαιδευτής ενηλίκων πρέπει να είναι καλός επικοινωνιακά, να διαχειρίζεται την τάξη και να προσαρμόζει την εκπαίδευση στις ανάγκες των ενηλίκων.

 

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.