Εκπαίδευση – Ειδική Αγωγή και η σημαντικότητα της παράλληλης στήριξης

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε οτι ο θεσμός της παράλληλης στήριξης συνεισφέρει στην ομαλή προσαρμογή του κάθε μαθητή σε μαθησιακό και κοινωνικό επίπεδο. Ειδικότερα είναι εκεί να βοηθήσει στις συμπεριφορικές δυσκολίες των μαθητών καθώς να προωθήσει την διδακτική μέθοδο σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Ταυτόχρονα με ατομικό πρόγραμμα διδασκαλίας αντιμετωπίζει άμεσα μαθησιακά και συμπεριφορικά ζητήματα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Η στήριξη του εκπαιδευτικού βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων αυτών των μαθητών όπως το άγχος και το αίσθημα της απόρριψης και προάγει την αντίληψη στα παιδία ότι μέσα από την ομαδική συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Συνεπώς ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι να δίνει την ευκαιρία ανάπτυξης των δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από φυσικές δραστηριότητες ή ακόμα και να δομεί ο ίδιος δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται σε προκαθορισμένες σχέσεις και τρόπους αλληλεπίδρασης ενισχύοντας δεξιότητες όπως ο χαιρετισμός, η σειρά στην ομιλία, την αποδοχή των επιτυχιών των άλλων, την ανάληψη αρχηγίας κ.α.

Συμπερασματικά η ένταξη στην εκπαίδευση μέσω της παράλληλης στήριξης βοηθά στη συνύπαρξη της μάθησης και της κοινωνικότητας και στηρίζεται στον σεβασμό και την αλληλεγγύη στη διαφορετικότητα σαν συνεπακόλουθο μιας αρμονικής συμβίωσης.

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.