Πως να αποκτήσετε κριτική σκέψη

Η κριτική ικανότητα είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί με την πρακτική και τη συνεχή άσκηση, δεν είναι κάτι που αποκτάτε ξαφνικά μια μέρα, αλλά είναι μια συνεχής διαδικασία βελτίωσης και ανάπτυξης.

Θα σας βοηθήσει σημαντικά η ανάγνωση πολλών και διαφορετικών ειδών κειμένων και βιβλίων, από διαφορετικούς συγγραφείς και σε διαφορετικά θέματα. Με αυτόν τον τρόπο θα επεκτείνετε τις γνώσεις σας και θα αναπτύξετε μια ευρεία κατανόηση του κόσμου.

Επίσης ασκηθείτε στη γραπτή και προφορική έκφραση. Η ικανότητα να εκφράζετε τις απόψεις και τα επιχειρήματά σας με σαφήνεια και ακρίβεια είναι εξίσου σημαντική με την ικανότητά σας να τα αναλύετε.

Προσπαθήστε να επικοινωνήστε με άλλους κριτικά, να συζητάτε τα επιχειρήματα και τις απόψεις σας με άλλους ανθρώπους που είναι επίσης κριτικοί και αναλυτικοί στη σκέψη τους.

Ακούστε τις απόψεις των άλλων ανοιχτά και προσπαθήστε να κατανοήσετε τον λόγο πίσω από αυτές. Στη συνέχεια, αναλύστε τις απόψεις αυτές και προσπαθήστε να διαπιστώσετε αν υπάρχουν λογικά σφάλματα στη σκέψη τους.

Ακόμη προσπαθήστε να αξιολογήσετε αντικειμενικά τα επιχειρήματα που σας παρουσιάζονται και να διακρίνετε ανάμεσα στα στοιχεία που είναι αληθή και αυτά που δεν είναι.

Εξασκηθείτε στη σκέψη του “out of the box”. To να σκέφτεστε έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια και να βρίσκετε διαφορετικές λύσεις σε προβλήματα, θα σας βοηθήσει εξίσου να βρίσκετε νέους τρόπους για να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα.

Τέλος να θυμάστε ότι η κριτική σκέψη δεν σημαίνει απαραίτητα να είστε αρνητικοί ή κυνικοί, αλλά να αναζητάτε την αλήθεια και την αντικειμενικότητα στα πράγματα. Έτσι εφαρμόζοντας τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια πιο ισορροπημένη και αποτελεσματική κριτική σκέψη.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.