Πως μπορώ με χαμηλό βαθμό πτυχίου να κάνω μεταπτυχιακό;

Η αλήθεια είναι ότι ο βαθμός πτυχίου παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιλεγεί κανείς ως μεταπτυχιακός φοιτητής καθώς αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα το θέτουν ως προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης.

Βέβαια οι υπεύθυνοι επιλογής, πέρα από το βαθμό πτυχίου, θα δουν συνολικά την αίτηση σας και τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλετε. Εδώ λοιπόν είναι η ευκαιρία σας, ακόμα και με χαμηλό βαθμό στο πτυχίο σας, να βελτιώσετε την αίτηση σας και τις πιθανότητες να γίνετε δεκτοί στο μεταπτυχιακό της επιλογής σας.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να είστε σαφής στο βιογραφικό σας σημείωμα και στους στόχους σας. Εάν δηλαδή έχετε αναπτύξει στο παρελθόν κάποιες σημαντικές δεξιότητες μέσω εργασιακής εμπειρίας, πρακτικής άσκησης, εθελοντικής εργασίας, συμμετοχής σε ομάδες μη διστάσετε να το γράψετε. Επίσης να είστε ξεκάθαροι με τους στόχους σας και πως πιστεύετε ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό θα σας βοηθήσει να τους πραγματοποιήσετε. Ακόμη τυχόν γνώσεις ξένων γλωσσών θα σας κάνουν πιο ξεχωριστούς.

Ακόμη μην ξεχάσετε να αναφέρετε εάν έχετε ζήσει, σπουδάσει ή εργαστεί εκτός της χώρας και τις εμπειρίες που αποκομίσατε από εκεί.

Δώστε μεγάλη βάση στην αυτοπεριγραφική έκθεση, διαλέξτε τα σημεία που σας αφορούν και αναπτύξτε τα, προσθέτοντας λεπτομέρειες από τις δικές σας ικανότητες και εμπειρίες. Πολλά πανεπιστήμια δίνουν σαφείς οδηγίες για το τι θέλουν να καλύψετε στην αυτοπεριγραφική έκθεση ή μπορεί να σας δώσουν συγκεκριμένο όριο λέξεων.

Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε συστατικές επιστολές από καθηγητές σας ή από εργοδότες και ζητήστε τις έγκαιρα ώστε να τις έχετε εμπρόθεσμα για την κατάθεση των δικαιολογητικών σας.

Ένα ακόμη ατού που αφορά μεταπτυχιακά σε θετικές επιστήμες και τεχνολογία, είναι ένα καλό score στο GMAT ή GRE όπου μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να εισαχθείτε στο Πανεπιστήμιο της επιλογής σας, ακόμη και με χαμηλό βαθμό πτυχίου.

Συνεπώς τηρώντας τα παραπάνω βήματα και χρησιμοποιώντας την ειλικρίνειά σας, έχοντας αυτοπεποίθηση και δείχνοντας στους υπεύθυνους επιλογής τι είναι αυτό που σας κάνει ξεχωριστούς, θα σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε τον χαμηλό βαθμό του πτυχίου σας και να ξεχωρίσετε ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.