Πρωτάρης στην αγορά εργασίας – προσγείωση στην πραγματικότητα

Ήρθε η ώρα να τελειώσεις τη σχολή και επιτέλους βγαίνεις πτυχιούχος και νέος στην αγορά εργασίας. Όλα καλά μέχρι εδώ. Όπως θα διαπιστώσεις και μόνος σου τα πράγματά δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πρώτα χρόνια του εργασιακού σου βίου. Έχεις να λάβεις σημαντικά μαθήματα καθ΄ όλη της διάρκεια, αλλά ας δούμε για αρχή μια προσγείωση στην πραγματικότητα για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η ένταξή σου στον εργασιακό χώρο.

Κακά τα ψέματα ο ρυθμός ενός φοιτητή είναι αρκετά χαλαρός. Στη δουλεία όμως αυτό δεν συμβαίνει. Θα συνειδητοποιήσεις ότι πλέον κάθε μέρα θα ξυπνάς πρωί – πρωί χωρίς αναβολή, επίσης πολλές φορές θα σε αντιμετωπίζουν σαν να είσαι ήδη φτασμένος στο αντικείμενό σου και θα αναμένουν λύσεις τώρα. Αυτό είναι που λέμε ¨μπαίνεις απ’ ευθείας στα βαθιά¨. Εδώ θα χρειαστεί να δείξεις υπευθυνότητα και επαγγελματισμό ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.

Επίσης όταν θα ξεκινήσεις να στέλνεις τα πρώτα σου βιογραφικά θα έχεις στο μυαλό σου ότι σίγουρα θα σου απαντήσουν. Έχε υπόψιν σου ότι λίγοι εργοδότες θα σου απαντήσουν ευγενικά πως η θέση καλύφθηκε, οι περισσότεροι όμως δεν θα απαντήσουν καν. Οπλίσου με υπομονή και επιμονή.

Στην αρχή σίγουρα θα νιώσεις χαοτικές καταστάσεις να σε περιτριγυρίζουν, προθεσμίες που πρέπει να προλάβεις, φόρτος εργασίας κ.α. Εδώ θα πρέπει να μάθεις μέσα από τις καταστάσεις, πως να μεθοδεύεις τη δουλειά σου, να γίνεις υπεύθυνος και οργανωτικός. Σίγουρα τα λάθη δεν θα μπορέσεις να τα αποφύγεις, γι’ αυτό μάθε απ’ αυτά και προσπάθησε να μην τα επαναλαμβάνεις.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζεις ότι για την εξέλιξή σου είσαι εσύ και μόνο υπεύθυνος. Κανείς δεν θα σε ρωτήσει «Κατάλαβες τι σημαίνει αυτό;» ή «Μήπως έχεις απορίες;». Από μόνος σου θα πρέπει να ενδιαφερθείς, να ρωτήσεις, να διαβάσεις, να καταλάβεις.

Το να βρεις από την πρώτη δουλειά που θα ξεκινήσεις, τη δουλειά των ονείρων σου θα λέγαμε ότι είναι ¨θεού δώρο¨. Συνήθως ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν είναι 100% ευχαριστημένοι από την δουλεία που κάνουν, πάντα υπάρχει κάτι αρνητικό να προσάψουν. Στη δουλειά λοιπόν καλό είναι πάντα να ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά ώστε αυτό να μας βοηθήσει να αποφασίσουμε για το εργασιακό μας μέλλον.

Όσο πιο συνειδητοποιημένοι βγείτε στην αγορά εργασίας τόσο πιο μικρό θα είναι το σοκ της αρχής. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην ξεχνάτε αν βρίσκεστε σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, πως δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι και ότι το να εξοντώσετε τον εαυτό σας, δε θα σε ωφελήσει πουθενά και ούτε κανείς θα σας πει ευχαριστώ.

Περνώντας τα χρόνια σιγά σιγά και αποκτώντας εμπειρία θα δείτε τους κόπους σας να ανταμείβονται ενώ παράλληλα η αυτοπεποίθησή σας θα ανέβει και όλα πλέον θα τα βλέπετε υπό το βλέμμα ενός ενήλικα και όχι πλέον ως φοιτητή.

 

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.