Πέντε ταινίες με θέμα την Εκπαίδευση

Πως μπορούμε να δούμε τη ζωή στο σχολείο μέσα από μια ταινία παρακολουθώντας το πως ξεδιπλώνονται οι πτυχές της εκπαίδευσης μέσα από την εφηβεία, το ρατσισμό, τις διαφορετικές μορφές της, την ελευθερία, το ρόλο του εκπαιδευτικού, την εποχή και τον τόπο που λαμβάνει χώρα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πέντε ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου:

1. Freedom Writers

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία με μια καθηγήτρια στην Αμερική η οποία προσλαμβάνεται σε ένα σχολείο και έχει να αντιμετωπίσει ένα χωρισμένο και επιθετικό μαθητικό πληθυσμό από διαφορετικές φυλές και εθνικότητες με προβλήματα βίας, ανεργίας κλπ. Προσπαθεί πολύ να τα καταφέρει ώσπου της έρχεται η ιδέα να βάλει τους μαθητές της να γράψουν ένα ημερολόγιο.

2. Επικίνδυνα μυαλά

Μια πρώην πεζοναύτης πραγματοποιεί το όνειρό της να διδάξει σε γυμνάσιο. Διορίζεται σε ένα σχολείο του Λος Άντζελες όπου στην πλειοψηφία τους οι περισσότεροι μαθητές είναι με προβλήματα, από κατώτερες κοινωνικά τάξεις. Η ταινία αυτή μας δείχνει πως αλλάζουν τα παιδιά στην εφηβεία όταν βρεθούν καθηγητές που τολμούν να τους μιλήσουν σε γλώσσα που καταλαβαίνουν. Είναι μια ταινία με πολύ αγωνία και χιούμορ.

3. Stella

Το θέμα που πραγματεύεται αυτή η Γαλλική ταινία είναι η εκπαίδευση σαν ένα εφόδιο για μια καλύτερη ζωή. Πρόκειται για ένα 11χρονο κορίτσι τη Στέλλα, με γονείς αλκοολικούς – τζογαδόρους που ξέρει να παίζει πόκερ καλύτερα από το να διαβάζει. Όταν πηγαίνει σε ένα σχολείο με απαιτήσεις, με τη βοήθεια μιας συμμαθήτριάς της μεγαλωμένης σε πιο προστατευμένο περιβάλλον η Στέλλα θα γνωρίσει έναν διαφορετικό κόσμο από τον δικό της, και θα αποφασίσει να προσπαθήσει να τα πάει καλύτερα και να αγαπήσει το σχολείο.

4. Summerhill

Το Σάμερχιλ είναι ένα προοδευτικό σχολείο ηλικίας ενενήντα χρόνων, που διοικείται δημοκρατικά με τους μαθητές του να έχουν ισότιμο λόγο στους κανονισμούς λειτουργίας του. Όμως, ο Οργανισμός Πιστοποίησης Σχολικών Ιδρυμάτων, μέσω των επιθεωρητών του, αποφασίζει να κλείσει το σχολείο καθότι θεωρεί ότι δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση στους μαθητές του και η υπόθεση οδηγείται στο δικαστήριο. Η ταινία είναι του Jon East, έχει γυριστεί στους χώρους του σχολείου, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει βραβευθεί με δύο βραβεία BAFTA.

5. Μαθήματα Ζωής

Πρόκειται για μια Αμερικανική ταινία όπου ένας αναπληρωτής καθηγητής σε ένα σχολείο της Νέας Υόρκης, προσπαθεί να εμπνεύσει τους απαθείς μαθητές του, ενώ παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει και τους προσωπικούς του δαίμονες. Μαθήματα πάνω στη μοναξιά, την αποστασιοποίηση των ανθρώπων, πάνω στους στόχους και τα διλήμματα της ζωής.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.