Θέλω να εργαστώ ή να κάνω καριέρα;

Συμβαίνει συχνά οι έννοιες της «εργασίας» και της «καριέρας» να ταυτίζονται. Όμως πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές έννοιες.

Οι διαφορές μεταξύ τους είναι ότι η εργασία μπορεί να μην είναι απαραίτητα η επιλογή που θα ακολουθήσει κάποιος από επιθυμία, αλλά από διάφορους άλλους παράγοντες αναγκαστικά, γιατί δεν βρίσκει κάτι πάνω στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει ή προσωρινή εργασία.

Από την άλλη η καριέρα είναι ένα σύνολο επιλογών που προσανατολίζεται σε συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι εμπειρία και δεξιότητες και πολύτιμος προσωπικός χρόνος που απαιτούνται για να κάνει κανείς καριέρα πάνω στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει.

Στις μέρες μας λόγο της κρίσης που διανύουμε ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων ωθείται στο να εργαστεί με κύριο κριτήριο το οικονομικό όφελος, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την εξέλιξη μιας καριέρας. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επιλέγοντας κανείς κάτι διαφορετικό από αυτό που θα επιθυμούσε να εργαστεί δεν θα εξελιχθεί και θα καθορίσει αρνητικά την εργασιακή του πορεία.

Όμως μια καριέρα καθορίζεται από το σύνολο των επαγγελματικών επιλογών ενός ατόμου. Καλό είναι όταν κάποιος επιθυμεί να διαμορφώσει την καριέρα του να επιλέγει κλάδους γύρω από το αντικείμενο που επιθυμεί καθώς και να συμβουλεύεται, εάν πρόκειται ιδιαίτερα για νεαρό άτομο, ανθρώπους γνώστες του τομέα στις αποφάσεις που πρόκειται να λάβει.

Μπορεί καριέρα και εργασία να διαφέρουν στις μεταξύ τους έννοιες, όμως και τα δύο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Το σύνολο των επιλογών μας λοιπόν είναι η συνέχεια της επαγγελματικής μας πορείας.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.