Πτυχές στην επιλογή ενός Μεταπτυχιακού
Το να κάνει κάποιος ένα μεταπτυχιακό ξεκινά σίγουρα από την εξασφάλιση μιας αυριανής θέσεως εργασίας ή μιας προαγωγής σε κάτι πιο εξειδικευμένο καθώς και συνέπεια δημιουργικής διάθεσης.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων σε όλα τα μεταπτυχιακά είναι λίγο πολύ η ίδια. Προτού ξεκινήσει όμως κανείς αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να ελέγξει όσον αφορά τα πανεπιστήμια και τα προγράμματα στα οποία σκέφτεται να υποβάλει αίτηση. Να δει δηλαδή το ακαδημαϊκό κομμάτι, αλλά πάντα θα πρέπει να ελέγχει και τη διοικητική υποδομή και τις εγκαταστάσεις.
Όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης καλό θα ήταν να μην απαγγέλει κανείς το βιογραφικό του, αλλά να έχει κάνει μια σχετική προετοιμασία ώστε να μπορεί να παρουσιάζει τον εαυτό του δυναμικά. Να θέτει και ο ίδιος ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα και τις προοπτικές του. Αυτή η κίνηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους καθηγητές.
Επιπλέον στην επιλογή του μεταπτυχιακού θα βοηθήσουν ιδιαίτερα, ενημερωτικά σεμινάρια και εκθέσεις που διοργανώνονται κατά καιρούς. Επίσης κάποια ιδρύματα μια φορά το χρόνο ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν τους υποψήφιους φοιτητές να τα επισκεφτούν.
Πολλοί μέσω ενός μεταπτυχιακού αλλάζουν την επαγγελματική τους κατεύθυνση, γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η επιλογή του μεταπτυχιακού να διαμορφωθεί μέσα στο κατάλληλο συμβουλευτικό πλαίσιο. Μία πηγή πιο αξιόπιστη μπορεί να αποτελέσει ένας σύμβουλος, ο οποίος θα βοηθήσει τον υποψήφιο να δει πέρα από το αντικείμενο αυτό καθαυτό. Έτσι θα καταφέρει να κάνει μία πιο συνετή επιλογή.
Τα μεταπτυχιακά αποτελούν το διαβατήριο για την αγορά εργασίας, αλλά όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που κινητοποιούν ένα άτομο να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο σίγουρα έχει κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία του.
Πηγή: studyplan.gr