Μέθοδος «Pomodoro»: Μια τεχνική που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αποδοτικότητά μας

Η καθημερινότητά μας πια, είναι ασφυκτικά γεμάτη από tasks που πρέπει να διεκπεραιωθούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Την ίδια στιγμή, τα ερεθίσματα που μας αποσπούν την προσοχή είναι περισσότερα από ποτέ.

Αν ανήκετε στην ομάδα ανθρώπων που αδυνατούν να συγκεντρωθούν εύκολα, που διακόπτουν συνεχώς την εργασία που καλούνται να φέρουν εις πέρας και η ιδέα -και μόνο- της απόλυτης προσήλωσης για ώρες τους αγχώνει, θα έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε τις γραμμές που ακολουθούν. Μια τεχνική με απροσδόκητο όνομα υπόσχεται να εκτινάξει την παραγωγικότητά σας.

Η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως βοηθητική για φοιτητές πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε περίοδο εξεταστικής.

Η τεχνική «Pomodoro» (pomodoro στα ιταλικά σημαίνει «ντομάτα») είναι μια μέθοδος διαχείρισης χρόνου που επινοήθηκε από τον Francesco Cirillo -όταν ακόμα ήταν φοιτητής-, στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ένα ξυπνητήρι σε σχήμα ντομάτας ήταν αυτό που έδωσε το όνομα στη μέθοδο. H ιδέα του ήταν να καταγράφει τις εργασίες που είχε να διεκπεραιώσει και να αφιερώνει για την κάθε μια από αυτές 25 λεπτά.

Πώς εφαρμόζεται η «τεχνική Pomodoro»;

Βήμα 1ο: Προσδιορίζετε την εργασία (ή τις εργασίες) που πρέπει άμεσα να διεκπεραιώσετε.

Βήμα 2ο: Ρυθμίζετε το «χρονόμετρο» (στην περίπτωση του Francesco υπήρχε ένα ξυπνητήρι σε σχήμα ντομάτας- στην δική σας περίπτωση, το χρονόμετρο μπορεί να έχει όποια μορφή σας εξυπηρετεί) για 25 λεπτά (όσο διαρκεί ένα Pomodoro).

Βήμα 3ο: Συγκεντρώνεστε στην διεκπεραίωση της εργασίας, χωρίς να αφήνετε εξωτερικούς παράγοντες να αποσπάσουν την προσοχή σας (Plus: αποφύγετε να κοιτάτε με εμμονή το χρονόμετρο!)

Βήμα 4ο: Μετά το πέρας των 25 λεπτών, σταματάτε, τσεκάρετε με ένα x το task και κάνετε ένα διάλειμμα διάρκειας 5 λεπτών.

Βήμα 5ο: Μετά από 4 Pomodoros, κάνετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα που μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 30 λεπτά.

Οι υποστηρικτές της μεθόδου «Pomodorο» υποστηρίζουν ότι η τεχνική έχει σκοπό να σας εκπαιδεύσει να σέβεστε στο απόλυτο τον διαθέσιμο χρόνο σας -και το χρονοδιάγραμμα που εσείς οι ίδιοι έχετε θέσει- και να μην κουράζετε το μυαλό σας με παρατεταμένα διαστήματα συγκέντρωσης που κάθε λίγο και λιγάκι διακόπτετε έτσι κι αλλιώς λόγω εξωτερικών ερεθισμάτων (όπως notifications στο κινητό, σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τηλεόραση κ.α). Να είστε πιο πειθαρχημένοι.

Έτσι το άγχος μειώνεται, η καθυστέρηση στην εκτέλεση μιας εργασίας ελαχιστοποιείται και η παραγωγικότητα αυξάνεται.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.