Από τα έδρανα του πανεπιστημίου στα γραφεία της εργασίας

Συχνά η μετάβαση από τη φοιτητική ζωή σε ένα εργασιακό περιβάλλον είναι δύσκολη. Η αντικατάσταση του φοιτητικού τρόπου ζωής από μία δουλειά πλήρους απασχόλησης αποτελεί τεράστια αλλαγή, ειδικά στο ξεκίνημα του εργασιακού σας βίου.

Αρχικά θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το καθημερινό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που θα εργάζεστε σε μια εταιρία η κοινωνική σας ζωή πρόκειται να αλλάξει. Δηλαδή θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο ώστε να διατηρήσετε μια ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή.

Επίσης τα συναισθήματα που θα νιώσετε όταν θα πάρετε τον πρώτο σας μισθό είναι από αυτά που θα θυμάστε πολλά χρόνια μετά. Σίγουρα θα έχετε πολλά στο μυαλό σας που θα θέλετε να πραγματοποιήσετε, ταξίδια, αγορές, διασκέδαση, αλλά πάνω απ’ όλα σύνεση. Τι εννοούμε; Ο προγραμματισμός του προϋπολογισμού σας είναι ζωτικής σημασίας. Η κάλυψη των πάγιων εξόδων, ο καθορισμός ενός οικονομικού στόχου και άλλα τρέχοντα έξοδα -φροντίστε να έχετε κάνει επαρκή αποταμίευση- ώστε να μην φτάνει το τέλος του μήνα και είστε γεμάτοι με άγχος.

Επιπλέον οι γνωριμίες και οι συνεργασίες στο γραφείο είναι τελείως διαφορετικές απ’ ότι στο πανεπιστήμιο. Στο εργασιακό περιβάλλον θα συναντήσετε συναδέλφους από όλες τις ηλικιακές ομάδες, άλλους σε κατώτερες θέσεις και άλλους σε διευθυντικές. Εδώ θα πρέπει να κατανοήσετε το χάσμα γενεών που αποτελεί πιθανόν το πρώτο βασικό σας βήμα.

Εξίσου σημαντική είναι η ανάληψη ευθυνών. Μην περιμένετε το αφεντικό σας να σας δώσει το πράσινο φως για οποιαδήποτε νέα εργασία, δράστε μόνοι σας κάνοντας πράγματα που είναι έξω από το στοιχείο σας.

Τέλος να θυμάστε ότι η πρώτη σας δουλειά είναι πιθανόν να μην κρατήσει για πάντα. Μερικές φορές θα θελήσετε να προχωρήσετε σε μια νέα θέση εργασίας ή κάποιες απρόβλεπτες καταστάσεις μπορεί να προκύψουν, όπως απολύσεις. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο για την καριέρα σας.

Συμπερασματικά η μετάβαση από το ρόλο του φοιτητή στο ρόλο του εργαζόμενου είναι κάτι που αρχικά θα σας δυσκολέψει, αλλά η εμπειρία είναι αυτή που θα σας «ψήσει» ώστε μελλοντικά να μάθετε να βρίσκετε καλύτερα τα πατήματά σας.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.