Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Κατά την αποφοίτηση από το Λύκειο και στην διάρκεια του χρόνου πριν από αυτή, οι αποφάσεις που θα λάβει ένα άτομο στην περίοδο αυτού του διαστήματος είναι καθοριστικές για το μέλλον του. Σίγουρα στην επιλογή της απόφασής του ως προς τον επαγγελματικό του προσανατολισμό παίζουν και εξωγενείς παράγοντες όπως οι συνομήλικοί του και η οικογένεια. Άλλα κριτήρια που επηρεάζουν είναι οι οικονομικές απολαβές και η κοινωνική αναγνώριση.

Μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού ένας έφηβος θα βοηθηθεί στο να προσδιορίσει τις φιλοδοξίες του θα ενημερωθεί για την αγορά εργασίας, τις τάσεις που επικρατούν και για τα επαγγέλματα που βρίσκονται σε άνθηση. Θα μπορέσει με τη βοήθεια ενός ειδικού να μάθει πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν στις τελικές του επιλογές και θα ιεραρχήσει τις αξίες του, ώστε να λάβει μια απόφαση που θα τον ικανοποιεί.

Αναντίρρητα λοιπόν ο επαγγελματικός προσανατολισμός θα οδηγήσει σε επιλογές επιτυχείς για το επαγγελματικό του μέλλον. Όμως στην επιτυχία ενός ανθρώπου μεγάλη σημασία παίζει η προσωπικότητα κατά πόσο κάποιος είναι ώριμος και έχει αυτογνωσία.

 

 

 

 

Πηγή: studyplan.gr

Add a Comment

Your email address will not be published.